Кисело Мляко или Йогурт

kiselo-mlqko-kupa.jpg

 

Киселото мляко е български национален хранителен продукт, получен от пълноценно овче, краве, биволско или смесено мляко чрез млечно кисела ферментация, причинявана от Lactobacterium bulgaricum и Streptococcus thermophilus. При домашни условия се приготвя още от древността от траки, славяни и прабългари. Сега се произвежда главно на Балканския полуостров , а също и в някой райони на Кавказ. Киселото мляко се усвоява по бързо и попълно от прясното мляко, защото белтъчините са разградени отчасти на аминокиселини. Има бял цвят, приятен кисел вкус, специфичен аромат иплътна гладка консистенция. Масленоста на кравето кисело мляко получено от чисто краве мляко обикновено е най- малко 3.2%, на смесеното кисело мляко- 5%, на овчето- 6,5%, на биволското- 7,5%, но за задоволяване на търговски и консуматорски нужди на пазара има кисело мляко с масленост от 1% до 7,5%.

Диетичните и лечебни качества на киселото мляко се обуславят главно от характерната микрофлора. Lactobat. bulgaricum отделя специфични антибиотични вещества, които подтискат развитието на вредната микрофлора в червата. Първият научен интерес за киселото мляко е проявен от руски биолог, който съзадава теория за остаряване на човешкия организъм, вследствие на самоотравяне с токсините от вредната микрофлора на червата. Така киселото мляко е  препоръчано като противоотрова и средство за борба със старостта. В бита на българина са известни и още варианти на киселото мляко, като браното и цеденото кисело мляко.

Виж кисело мляко произведено от БМК