История и характеристика на киселото мляко

Kiselo mlqko_proizhod.png

За произхода на българското кисело мляко липсват достатъчни данни. Оскъдните сведения и археологически находки не дават ясна представа за началото на неговото получаване. То се сързва с употребата на млякото като хранителен продукт. Според етнографи тя започва от момента на опитомяване на преживните животни в региона на Азия. Първото опитомено животно е козата, а след това овцата. Този процес е протекъл около 10 000 години пр.н.е. в северна Месопотамия. Кравите започват да се опитомяват като домашни животни 8 000 години пр.н.е., а още по-късно е опитомен и бивола в района на Индия.

Българското кисело мляко вероятно е свързано с най-старите обитатели на нашите земи – траките, т.като те са били земеделци и са отглеждали големи стада овце. Прокисването на издоеното мляко е било забелязано вероятно още в самото начало на използването на млякото като храна. Не е било трудно да се установи, по-продължителната му трайност и по-изразен вкус от суровото мляко.

В Западна Европа българското кисело мляко става известно за пръв път във Франция през 1644 г., когато американец от Цариград излекувал френския император Людовик ХІ от неизлечима за времето си стомашна болест. За разпространение на българското кисело мляко във света са спомогнали всички войни и нашествия, които са преминали или са завладели нашите земи.

Ферментиралите млека (киселите млека) са най-прекият път за усвояване на хранителните субстанции в млякото от една страна и за въздействие на здравословните свойства на млечнокиселите бактерии върху различни функции на организма от друга. Ферментиралите млека са резултат на млечнокиселата ферментация и трансформации на различните компоненти на млякото. Здравословните, афтентични, лечебни свойства на тези млека ги определя като млечните продукти на 20 век.

Стартерните култури за ферментиралите млека имат подчертано значим ефект върху човешкото състояние, те решават проблеми свързани със здравеоопазването и изхранването, те са фактори с биологична и здравна стойност:

-         има създаване на растежна връзка между двете култури в стартера (закваската), което стимулира метаболитните активности на Streptococcus thermophilus. Продуцираните свободни амино-киселини от Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus през първите часове след заквасване до пълна коагулация на млякото интензивно се използват от Streptococcus thermophilus.

-         продуцираните от Lactobacillus delbrueckii subspecies bulgaricus след края на на растежната фаза свободни амино-киселини (по време на охлаждане и съхранение) не се усвояват от Streptococcus thermophilus и се натрупват във ферментиралия продукт и заедно с високите финални нива на жизнеспособни клетки допринасят за повишаване на хранителното и биологично стойност на продукта

Млякото е комплексен хранителен продукт съдържащ балансирани разнообразни хранителни съставки. Киселите млека са ферментирали под действие на млечнокиселите бактерии млека, т.е. те са млечнокисели продукти притежаващи всички полезни съставки на млякото, към които се добавят и функциите на млечнокиселите бактерии, така че по функционалност, хранителна стойност и качества превъзхождат прясното мляко. Може още да се дефинират като млека, обединяващи функционалността на прясното мляко възприемано като „идеално” за храна и не ограничените функционални възможности на млечнокиселите бактерии

Виж кисело мляко с марка БМК