Пробиотиците са жива микробиална храна с положителен ефект върху подобряване на микробиалния баланс в организма - например млечнокиселите бактерии. Това са полезни бактерии, които естествено населяват червата ни и участват в храносмилането, поддържането на имунитета и други жизнени процеси.
Като фармацефтичен продукт пробиотиците набират популярност като средство за прием, успоредно с антибиотиците за компенсиране на техния унищожителен ефект върху полезната чревна флора. Най-добре би било да се приемат като част от състава на храната ни.
Има хранителни продукти с високо съдържание на пробиотици, които можем да приемаме редовно. Те са задължителни за хората с нередовен стомах, склонни към често подуване на корема, запек и други храносмилателни проблеми, както и за хората, които искат да подсилят своята имунна система. С тези храни можем да си подсигурим редовен стомах, оптимално действие на чревния тракт и силен имунитет. Безспорно най-популярно сред храните, богати на пробиотици, е КИСЕЛОТО МЛЯКО.
Известните пробиотични бактерии с доказана здравословни ефекти са:
ЛАКТОБАЦИЛИ – Lactobacillus bulgaricus , Lactobacillus acidophus, Lactobacillus casei, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus helveticus
МЛЕЧНОКИСЕЛИ КОКИ – Streptococcus thermophilus, Lactococcus faecium, Lactococcus lactis
БИФИДОБАКТЕРИИ – Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium breve
За какво помагат пробиотиците
- Те имат антитуморен ефект на ниво дебело черво като проявяват антимутагенна активност и променят канцерогенната активност на колонизираните микроби. Или казано по- просто като им пречат да отделят ракообразуващи вещества;
- Свръхрастеж в тънките черва - лактобацилите имат регулиращо действие -образно казано не допускат буренясване на стомашно-чревния тракт и намаляват образуването на токсични вещества;
- Сърдечни заболявания - намаляват риска като се включват в метаболизирането на лошия холестерол и понижават концентрацията му в кръвта;
- Спомагат за контролиране на артериалното налягане - ензимите на пробиотиците действат върху млечния белтък и в крайна сметка се получават вещества понижаващи артериалното налягане;
- Урогенитални инфекции - прилепвайки към лигавицата на уринарния и вагинален тракт, пробиотиците не позволяват да се заселят патогенни микроорганизми и потискат продукцията на H2О2 (това е водороден прекис -представител на свободните радикали). Възстановяват нормалната микробна флора.
- Съдействат за правилното функциониране на имунната система
- Повишават устойчивостта към вътрешни патогенни микроорганизми като подпомагат производството на антитела
- Помагат при смилане на млечната захар
Освен посочените ефекти произвеждат и редица ензими, витамините B1, B2,B6. Синтезират аминокиселини, включително и такива, които човешкия микроорганизъм не може сам да произведе. Засилват усвояването от организма на микроелементи.
Накратко, млечнокиселите бактерии оказват благоприятно влияние върху чревната микрофлора, като потискат растежа на болестотворни микроби.